Er is geen enkel ander gewas dat de mens zoveel te bieden heeft.

Een dak boven je hoofd, gereedschap, voedsel, warmte, als bouwmiddel, bescherming en verschoning. De mogelijkheden van bamboe lijken onuitputtelijk.

Was 20 jaar geleden bamboe in het Westen nog voornamelijk in tuinen te zien, tegenwoordig is bamboe ook deel uit gaan maken van ons dagelijks leven. We worden omringd door fruitschalen, parketvloeren, tafels, keukens, snijplanken, deuren, tuinschermen, kleding, papier, muziekinstrumenten of het interieur van auto’s. Allemaal gemaakt van bamboe. Maar ook op onzichtbare plaatsen als gloeidraad in lampen, als biomassa, in funderingen van gebouwen of in waterzuiveringsinstallaties is bamboe te vinden.

Bamboe absorbeert broeikasgassen en geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout.

Bamboe groeit snel en levert een hoge productiviteit. Er zijn 1500 verschillende bamboe soorten waarvan er 50 geschikt zijn als constructief bouwmateriaal. Omdat bamboe een grassoort is, schiet het binnen een half jaar tot 30 meter uit de grond. Bamboe heeft een omlooptijd van zeven jaar. Bij houtsoorten is dat 30 jaar wat een enorme winst betekend. De werkelijke recordtijd bedraagt 1,22 meter per dag. Bamboe heeft hardhouteigenschappen maar groeit sneller dan zachthout. Bamboe geeft bij teling geen problemen voor het milieu. Een hernieuwbare bron zonder uitputting.

Door het gebruik van bamboe wordt het broeikaseffect en de klimaatverandering sterk gereduceerd. Bamboe absorbeert broeikasgassen en geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout. Dit ontstaat door de hoge groeisnelheid en fotosynthese.

Bron: https://www.bamboebouwnederland.nl/info/bamboe-informatie